Ontdek muziek

Ontdek Muziek is een leerlijn Thematisch Muziekonderwijs, waarvan het leerorkest een onderdeel is. De leerlijn is voor de groepen 1 t/m 8  en gaat uit van thema’s die gedurende een paar weken centraal staan in de klas.

Het Leerorkest is onderdeel van de Leerlijn, maar ook zonder Leerorkest kan de Leerlijn uitgevoerd worden. De Leerlijn sluit aan op  het Leerplankader Kunstzinnige Oriëntatie.

De Leerlijn is ontwikkeld door Muziek Netwerk Salland en de Katholieke Pabo Zwolle. De lessen zijn online te vinden op een e-learning point waar ook uitgebreide informatie te vinden is over het geven van muzieklessen.

De leerlijn wordt uitgevoerd door leerkrachten zelf. Muzieknetwerk Salland ondersteunt bij de ontwikkeling en implementatie van de leerlijn op school. Daarnaast krijgen docenten een jaar lang actieve begeleiding bij het invullen en uitvoeren van de leerlijn door de Pabo en de vakleerkrachten van St. Muzieknetwerk Salland.

Naast de leskaarten zijn ook alle liedjes beschikbaar op bladmuziek en op MP3 bestanden. Voor iedere groep zijn 10 thema’s uitgewerkt bestaande uit 2 tot 4 leskaarten muziekonderwijs.

De leskaarten bieden liedjes die aansluiten bij het thema. Op de leskaarten wordt uitgegaan van de muziekdomeinen:

  • Zingen
  • Muziek maken
  • Muziek en bewegen
  • Muziek luisteren

Voor ieder domein zijn er suggesties, die allen uitgaan van het thema. Ook zijn er handige linkjes beschikbaar om binnen het thema andere muziekfragmenten te kunnen vinden.

 

Deskundigheidsbevordering:

Leerkrachten krijgen actieve begeleiding door muziekdocenten van de Pabo (KPZ) gedurende een jaar. Daarna kunnen zij de leerlijn zelfstandig uitvoeren.

 

Cultuurinstelling: Muzieknetwerk Salland 

Groep: 1 t/m 8

Regio: Salland

Voorbeeldlessen: www.muzieknetwerksalland.nl

Sluit aan bij: Leerorkest en het Leerplankader Kunstzinnige Oriëntatie van SLO

 

School:

Basisschool Esmoreit, Luttenberg

esmoreit.directeur@mijnplein.nl

Edwin Buse

0572 301625

 

Contact:

St. Muziek Netwerk Salland (een samenwerkingsverband van plaatselijke muziekverenigingen, muziekscholen, particuliere muziekdocenten en diverse vrijwilligers om via projecten op basisscholen kinderen de mogelijkheid te bieden om actief muziek te maken).

Carla Schulkes

06 41462221

secretariaat@muzieknetwerksalland.nl 

Karin Köster

06 36157855

projectleider@muzieknetwerksalland.nl