Theater maken in de Klas (thematisch werken)

Het doel van deze leerlijn is dat leerkrachten samen met hun leerlingen in de klas werken aan een presentatie waarin door verschillende vormen van podiumkunst zowel de talenten van de leerlingen als die van de leerkracht worden benut. Hierbij werken de leerkrachten en leerlingen aan de theatrale vaardigheden binnen de presentatie. De leerlijn bestaat uit lessen die de leerkracht zelf geeft en deskundigheidsbevordering die een vakexpert geeft. Zowel de leerlingen als de leerkrachten doorlopen daarbij de 4 fases van het creatieve proces.

De lessen in de leerlijn Theater maken in de klas – Thematisch bevat werkvormen uit verschillende kunstvormen waarmee leerkrachten met hun klas presentaties kunnen maken. De leerling krijgt duidelijke instructies van de leerkracht waarmee zij hun eigen creatief proces in kunnen vullen. Per werkvorm wordt aangegeven of deze geschikt is voor onder-, midden-, of bovenbouw.

 

Deskundigheidsbevordering:

De deskundigheidsbevordering bestaat uit coaching on the job. Leerkrachtenkrijgen individueel begeleiding door een theaterdocent van Theater Sonnevanck. Zo kan de leerkracht werken aan een persoonlijke leervraag. De theaterdocent neemt de leerkracht mee in het creatieve proces en werkt hierbij vakoverstijgend, bijvoorbeeld met theater, sociale vaardigheden en taal (gemiddeld 6 uur per leerkracht).

Het is mogelijk om met het gehele team verdiepende workshops over het creatief proces te volgen. Hierin krijgen leerkrachten handvatten over theater. Hoe maak je zelf theater met je leerlingen en hoe kun je een professionele voorstelling als inspiratiebron gebruiken?  (2 tot 8 uur, afhankelijk van het aantal afgenomen workshops.)

 

Slogan Experimenteren en loslaten

 

Cultuurinstelling: Theater Sonnevanck 

Groep: Kan voor elke groep geschikt gemaakt worden.

Regio: Overijssel

Bijzonderheden:

Zeer geschikt om te gebruiken wanneer leerkrachten maandsluitingen, weeksluitingen of presentaties met leerlingen willen maken maar handelingsverlegen zijn. Voor leerlingen in te zetten om presentatie-ervaring op te doen en voorbereiding op het spelen van een musical.

 

School:

Immanuelschool, Wierden

Marjolijn Stiggelbout-Vos

0546 572478 

marjolijn_vos@hotmail.com

 

Contact:

Nadieh Graumans-Tigchelaar

053 4315400

educatie@sonnevanck.nl