Vriezenveen door de tijd

"Het is erg lastig om jonge kinderen te interesseren voor erfgoed, hoe breng je ze de liefde voor geschiedenis bij? Hoe sluit je aan bij hun belevingswereld?” (Gert Kuipers, directeur de Regenboog).

 

In de gemeente Twenterand ligt het dorp Vriezenveen. De kinderen daar deden regelmatig activiteiten of projecten in of met het Historisch Museum Vriezenveen. De interesse en aandacht voor cultureel erfgoed was er dus altijd, maar om de maatschappelijke betekenis en de samenwerking tussen onderwijs en het Historisch Museum Vriezenveen nog meer waarde te geven was verdere ontwikkeling nodig. 

De Regenboog ontwikkelde de leerlijn samen met het museum omdat het de visie van de school is dat leerlingen die hun school verlaten blijk moeten kunnen geven van inzicht in eigen talenten. Leerlingen moeten weten wat ze kunnen en intrinsiek gemotiveerd zijn om dit in te zetten en verantwoordelijkheid te nemen. “De leerlijn Cultureel Erfgoed die sociaal-culturele en economische geschiedenis en kenmerken van de eigen leefomgeving naar de belevingswereld van de kinderen brengt, draagt daar overtuigend aan bij,” aldus Gert Kuipers. De leerlijn heeft als doel: Bijdragen aan zelfvertrouwen, inzicht in eigen leefomgeving, identiteit en eigen talenten.

De leerlingen van groep 1 helpen een museummedewerker die zijn koffer kwijtgeraakt is, en ontdekken wat de functie van een museum is. De leerlingen van groep 2, 3 en 4 maken kennis met het textielverleden van Vriezenveen: de kleuters leren over het weven van stoffen, groep 3 doet onderzoek naar kleding van vroeger en groep 4 verdiept zich in de textielfabrieken die vroeger in Vriezenveen stonden. Groep 5 en groep 6 leert meer over het dagelijks leven van vroeger in het project Jans en Da terwijl groep 7 en 8 in de spannende geschiedenis van de Ruslui duiken.

Meer informatie: 

www.museumvriezenveen.nl/vriezenvee-door-de-tijd

Aanmelden:

www.museumvriezenveen.nl/aanmelden-lesprogrammas

 

Slogan Erfgoed is ons culturele kapitaal

 

Cultuurinstelling: Historisch Museum Vriezenveen

Samenwerking:

Ondersteuning ontwikkeling lessen: Kirsten Bos, historica. www.kirstenbos.nl

Voorbeeldlessen:www.museumvriezenveen.nl/vriezenvee-door-de-tijd

Sluit aan bij: Geschiedenis

Groep: 1 t/m 8

Regio: Twente

 

School:

CBS De Regenboog

Directeur Gert Kuipers

0546 567 390

 

Contact:

Henriëtte Abbink

0546 563 476

educatie@oudvriezenveen.nl